Gedrag & Gehoorzaamheid en FCI-obedience

Tijdens de algemene vergadering van de Raad van Beheer, op 6 december 2014, is besloten om de naam Gedrag & Gehoorzaamheid (G&G) per 01-01-2015 te wijzigen in FCI-obedience. Deze datum markeert tevens de overgang van de sporten van K.N.K. Cynophilia naar de Raad van Beheer.

Gedrag & Gehoorzaamheid is in de jaren ’50 ontstaan uit de visie dat honden zowel binnen als buiten de tentoonstellingswereld, toch een zekere mate van gehoorzaamheid moetsen vertonen. Vanuit die filosofie werd het Gedrag & Gehoorzaamheidsprogramma ontwikkeld, inclusief bijbehorende exameneisen.

In de begintijd lag de nadruk primair op het opvoedkundig aspect van het programma. Maar door de jaren heen veranderde het karakter steeds meer van “opvoeden” in “trainen”. Tegelijkertijd werd ook het competitieve element steeds belangrijker.

Heden ten dage heeft het Gedrag & Gehoorzaamheid zich ontwikkeld tot een volwaardige en volwassen tak van hondensport die zowel nationaal als internationaal op zeer hoog nivo wordt beoefend.

Om dit gewijzigde karakter van de sport te onderstrepen, en tevens het internationale aspect te benadrukken, heeft de Raad van Beheer besloten de naam van de sport te wijzigen in FCI-obedience.